Résumé:
إن الهدف من هذه الورقة البحثية هو معالجة مفهوم الأمن الغذائي في سياق الاستدامة، من خلال إلقاء نظرة عامة على العلاقات المتبادلة بين الأمن الغذائي والاستدامة، مع تأكيد مؤتمر روما على أهمية الإدارة المستدامة للموارد الطبيعية والقضاء على الأنماط غير المستدامة لاستهلاك الأغذية وإنتاجها.
يتعرض الأمن الغذائي في العالم للتهديد بسبب "الضغط المزدوج" على الطاقة الإنتاجية، برغم الدعم المقدم من منظمة التعاون والتنمية الاقتصادية (OECD)، والذي ينبع من نمو الطلب السريع وتدهور قاعدة الموارد الطبيعية، والتي لا يمكن التنبؤ بها بسبب تغير المناخ، فقد انخفض متوسط معدل النمو السنوي لمحاصيل الحبوب من أكثر من 03 في المائة في الثمانينيات إلى ما يقرب من 01 في المائة في السنوات الأخيرة، وهو مستوى أقل بقليل من معدل النمو السكاني، ما يتركنا ندق ناقوس الخطر حول استدامة الأمن الغذائي.The aim of this research paper is to address the concept of food security in the context of sustainability, by providing an overview of the interrelationships between food security and sustainability, with the Rome Conference stressing the importance of sustainable management of natural resources and the elimination of unsustainable patterns of food consumption and production.
Food security in the world is under threat due to "double pressure" on production capacity, despite support from the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), which stems from rapid demand growth and the deterioration of the natural resource base, which is unpredictable due to climate change. The annual growth rate of cereal crops from more than 03 percent in the 1980s to nearly 10 percent in recent years, a level just below the rate of population