Résumé:
هدفت الدراسة الحالية للتعرف على فعالية برنامج تعديل السلوك الغذائي القائم على المقاربة المعرفية و المطبق على عينة من 15 مراهق ذو مستوى جامعي و ثانوي ، تراوحت أعمارهم من 14 إلى 21 سنة ، طبق عليهم استبيان السلوك الغذائي المصمم من طرف الباحثتين قبل و بعد الاستفادة من البرنامج.
أظهرت النتائج وجود فروق دالة إحصائيا بين الدرجات القبلية و البعدية للسلوك الغذائي ، كما أظهر البرنامج أثرا قدره 67% في تحسين الس لوك الغذائي و بين حساب مؤشر ثبات التغير للمشاركين في البرنامج بعد تحديد نقطة القطع أن 09 من المشاركين تحسنت سلوكاتهم حيث لم يعودوا بحاجة لأي تدخل إرشادي أو تربوي في حين أن الباقي بالرغم من تحسن درجات سلوكاتهم الغذائية في القياس البعدي إلا أنهم مازالوا بحاجة للمزيد من التدخل التربوي و بهذا حقق البرنامج أثرا ذو دلالة إكلينيكية في تعديل السلوك الغذائي.
The current study aimed to identify the effectiveness of Eat Behavior Modification Program which based on cognitive approach in enhancing the eat behavior .the program was applied to 15 university and secondary adolescent , The ages ranged between (14-21) years ,and a healthy nutrition behavior questionnaires validated by the researcher, was used . The study’s results showed a statistically significant differences in health eating behavior ,the training program showed an impact by 67.7% in enhancing healthy eating behavior , from the use of the JT method, the effectiveness of the program’s use was verified, considering the statistical significance found in the pre-test for the post-test and The results of the Reliability change index ( RCI) and the cut-off, the nutrition behavior of 09 participants has improved without the further need of counseling or guidance , as for the rest , they are still in need of intervention despite their nutritional improvement.