Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://dspace.univ-batna.dz/xmlui/handle/123456789/554
Titre: Etude des facteurs de risque en Elevage Bovin afin d’améliorer la production de lait et de viande dans la région de Batna
Auteur(s): Bouamra, Mohamed
Mots-clés: Risk factors
Cattle farming
Milk production
State of Batna
عوامل الخطر
محطات الزراعة
إنتاج الحلیب
ولاية باتنة
Date de publication: 2018
Editeur: UB1
Résumé: Risk factors constitute major obstacle for the development of dairy production. The objective of this study was to determine some of these risk factors at the level of 7 municipalities in the wilaya of Batna in order to adopt a plan for the management and control of these factors. Since it is not possible to completely eradicate them, efforts should be made to minimize their effects within dairy farms with the aim of improving dairy production in the region. From 172 dairy cattle farms, containing 2262 head of cattle, 1618 dairy cows were only included with an average of 9 cows per farm. The racial composition of the stations surveyed revealed a clear dominance of modern races 95.00 % of the total breeds were improved breeds. They composed mainly of Black Pie (58.00 %), Red Pie (20.80 %), Holstein (11.40 %) and Montbeliarde (6.30 %), followed by Brown Atlas (1.20 %) and the Brown of the Alps (2.50 %). The main risk factors atord studied in addition to breed during our investigation concern the structure of the farm, cattles, hygien and control, food, diseases , premises and equipment, protection of livestock, production, storage and conditions transport of milk.The results showed that the risk of introduction of pathogens by other species and the risk of introducing pathogens by vehicles and visitors are very significant respectly at level 53.50% and 75.60 %.Barley is widely feeding used by the dairy cows in farms 88.40 %.Mastitis ranked first risk factor as a disease affects milk production with 43.80 %. The three most important sources of the risk with a large average are : stables capacity 23.33 dairy production 18.83 and area 23.14 %. Our results have shown that there are three types of breeding: traditional small scale with poor livestock management, intermediate farms and modern well-structured farms. The general level of control of health risks is relatively low 48.40 %. عوامل الخطر ھي عقبة رئیسیة أمام تطویر إنتاج الحلیب. كان الھدف من ھذه الدراسة ھو تحدید بعض عوامل الخطر ھذه في 7 بلدیات في ولایة باتنة لاعتماد خطة إدارة ومراقبة ھذه العوامل. وبما أنه من غیر الممكن استئصالھا بالكامل، ینبغي بذل الجھود لتقلیل آثارھا على مزارع الألبان من أجل تحسین منتجات الألبان في المنطقة. من 172 مزرعة للألبان، تحتوي على 2262 رأس من الماشیة، تم إدراج 1618 بقرة حلوب فقط بمتوسط 9 أبقار لكل مزرعة. كشفت التركیبة العنصریة للمحطات التي شملتھا الدراسة عن ھیمنة واضحة على السلالات الحدیثة% 95.00 من السلالات الكلیة التي تم تحسینھا. وھي الحمراء (Pie rouge) ،58.00% (Pie noire) تتألف أساسا من الفطیرة السوداء 6.3 ، تلیھا Montbéliarde % و (Holstein) والبیضاء% 20.80 ھولشتاین % 11.40 2.50 % ( Brune des وجبال الألب السویس (Brune de l’Atlas) أطلس البني % 1.2 Alpes) . كانت عوامل الخطرالرئیسیة التي تم دراستھا في المسح لدینا ھي ھیكل المزرعة والثروة الحیوانیة والنظافة والتحكم،والغذاء،والأمراض، والمباني والمعدات، وحمایة الثروة الحیوانیة، شروط إنتاج وتخزین ونقل الحلیب. وأظھرت النتائج أن خطر إدخال مسببات الأمراض من قبل الأنواع الأخرى وخطر إدخال مسببات الأمراض من قبل المركبات والزوار أمر مھم للغایة لمستویات % 53.50 و% 75.60 ، على التوالي. یستخدم الشعیر على نطاق واسع من قبل الأبقار في مزارع الألبان بنسبة % 88.40 ، التھاب الضرع ھو الشرط الأول الذي یؤثر على إنتاج الحلیب بنسبة % 43.80 . إن أھم مصادرالمخاطرالمتعلقة بالمخاطرة تضعف بمتوسط 23.33 ، وإنتاج الحلیب 18.83 ومساحة 23.14 . أظھرت نتائجنا أن ھناك ثلاثة أنواع من تربیة الماشیة: الزراعة التقلیدیة على نطاق صغیر مع الفقراءإدارة الثروة الحیوانیة والمزارع الوسیطة والمزارع الحدیثة المنظمة بشكل جید. . المستوى العام للتحكم في المخاطر الصحیة منخفض نسبیاً % 48.4
URI/URL: http://dspace.univ-batna.dz/xmlui/handle/123456789/554
Collection(s) :Sciences vétérinaires

Fichier(s) constituant ce document :
Fichier Description TailleFormat 
sva Mohamed Bouamra.pdffichier PDF3,92 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir


Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.