Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://dspace.univ-batna.dz/xmlui/handle/123456789/449
Affichage complet
Élément Dublin CoreValeurLangue
dc.contributor.authorدرياس, ليلى-
dc.date.accessioned2020-11-25T10:27:38Z-
dc.date.available2020-11-25T10:27:38Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://dspace.univ-batna.dz/xmlui/handle/123456789/449-
dc.description.abstractThe purpose of this study was to investigate the nature of the relation between the healthy eat behavior and the quality of life related nutrition on a sample of superior pupils from Batna’s secondary school , by checking the following hypothesis: - We expect a higher level of healthy eat behavior . - We expect a normal distribution of healthy eat behavior . - There were no significant differences in healthy eat behavior according to : gender, age, economic level and parent’s educational level . - The body satisfaction and body mass index affects the healthy eat behavior. - The parent’s intention and nutrition education programs affects the healthy eat behavior - The sample has a high level of quality of life related nutrition in all its dimensions - The demographics variables (age interval, gender, economic level, parent’s educational level) do not make differences in quality of life related nutrition in all its dimensions. - There is a significant effect of health status, pocket -money, physical activity and BMI in quality of life related nutrition. - There is a significant effect of health eat behavior in quality of life related nutrition. The study contains three samples for the preliminary studies and one for the fundamental study, a healthy eat behavior and quality of life related nutrition questionnaires developed and validated by the searcher were applied to the sample of 318 superior pupils (14-18 years) randomly recruited from Batna ‘s secondary school , it was found most pupils with average levels of healthy eat behavior following a normal distribution , within no differences between gender , and with some differences in favor of older age groups . it was also clear from the results that there was no significant effect of body satisfaction , body mass index or their interaction on the practices of healthy eat behavior , while it was fond that there was a positive and significant effect of the parent’s intention. It was found that half of the sample has a high level of quality of life related nutrition and the only differences was in social axe in different age groups .the results of ordinal logistic regression showed the effect of both health status and body mass index of improving the quality of life related nutrition, the multiple linear regression allowed the detection of healthy eating behavior that have a main effect on quality of life related nutrition. هدفت الدراسة الحالية للتعرف على طبيعة العلاقة بين السلوكات الغذائية الصحية الممارسة وجودة الحياة في مجال التغذية لدى المتفوقين على مستوى عينة من ثانويات مدينة باتنة وذلك من خلال التحقق من الفرضيات التالية: -نتوقع أن يكون مستوى السلوكات الغذائية الصحية مرتفعا لدى عينة المتفوقين. -نتوقع أن تتبع درجات السلوكات الغذائي الصحي توزيعا اعتدا ليا. -لا توجد فروق معنوية تعزى لكل من متغير الجنس، العمر، المستوى الاقتصادي، المستوى التعليمي للوالدين في درجات متوسط السلوك الغذائي الصحي. -يــــــؤثر الرضا عن الجسم ومؤشر الكتلة في ممارسة السلوك الغذائي الصحي. -يؤثر كل من اهتمام الأولياء والاستفادة من برامج التثقيف الغذائي في ممارسة السلوك الغذائي الصحي. -تتمتع عينة المتفوقين بمستويات مرتفعة من جودة الحياة المرتبطة بالتغذية في كل أبعادها البيولوجية، النفسية والاجتماعية. -المتغيرات الديمغرافية (الفئة العمرية، الجنس، المستوى الاقتصادي، المستوى التعليمي للأولياء) لا تحدث فرقا في متوسط درجة جودة الحياة المرتبطة بالتغذية بكل أبعادها لدى العينة. -يوجد أثر دال لكل من الحالة الصحية، المصروف اليومي والنشاط البدني ومؤشر كتلة الجسم على جودة الحياة المرتبطة بالتغذية. -يوجد أثر دال للسلوكات الغذائية الصحية على جودة الحياة المرتبطة بالتغذية لدى العينة. تم إجراء الدراسة وفق المنهج الوصفي ، الاستكشافي و الارتباطي و بالاعتماد على ثلاث عينات استطلاعية و عينة أساسية قوامها (318) من متفوّقي الثانويات من الجنسين ، تراوحت أعمارهم من 14 إلى 18 سنة طبق عليهم استبيانين صمما و تم التحقق من خصائصهما السيكومترية من طرف الباحثة احدهما لرصد السلوكات الغذائية الصحية الممارسة و الآخر لقياس جودة الحياة المرتبطة بالتغذية ، وأسفرت الدراسة عن مستوى متوسط من السلوكات الغذائية الصحية التي تتبع توزيعا طبيعيا و بشكل متماثل بين الجنسين مع بعض الفروق لصالح الفئات العمرية الأكبر سنا ، كما اتضح غياب وجود أثر دال إحصائيا للرضا عن الجسم و مؤشر كتلة الجسم و لا أثر للتفاعل بينهما في ممارسة السلوكات الغذائية الصحية ، في حين اتضح وجود أثر ايجابي و دال إحصائيا لمتغير الاهتمام الوالدي في هذه الممارسة ، و اتضح كذلك أن نصف العينة تتمتع بمستوى مرتفع من جودة الحياة المرتبطة بالتغذية و الفروق الوحيدة التي وجدت كانت في المجال الاجتماعي لجودة الحياة المرتبطة بالتغذية و بسبب الفئات العمرية .أظهرت نتائج نموذج الانحدار اللوجستي الرتبي أثر كل من الحالة الصحية و مؤشر كتلة الجسم في تنمية مستوى جودة الحياة المرتبطة بالتغذية ، كما سمحت نتائج الاندحار الخطي المتعدد بالكشف عن السلوكات الغذائية الصحية الممارسة ذات الأثر في تحسين جودة الحياة المرتبطة بالتغذية لدى المتفوقين.fr_FR
dc.publisherUB1fr_FR
dc.subjectجودة الحياةfr_FR
dc.subjectالسلوك الغذائيfr_FR
dc.subjectالسلوك الغذائي الصحيfr_FR
dc.subjectالتفوقfr_FR
dc.subjectالتلاميذ المتفوقينfr_FR
dc.titleجودة الحياة لدى المتفوقين في ضوء السلوك الغذائي الصحيfr_FR
dc.typeThesisfr_FR
Collection(s) :Sciences humaines [LMD]

Fichier(s) constituant ce document :
Fichier Description TailleFormat 
hsi Leïla Drias.pdffichier PDF16,38 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir


Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.